Ode aan het Franse chanson

Ode aan het Franse chanson vrijdag 26 november 2021
Franse wijnen, kazen en campings zijn veel populairder bij Nederlanders dan het Franse chanson. Maar wie naar Thomas Oliemans en Amsterdam Sinfonietta luistert krijgt beslist de smaak te pakken. Aanleiding om nog dieper in dit genre te duiken, met behulp van een hilarische Franse film, een ontroerende documentaire en een vermakelijke geschiedenis van Frankrijk aan de hand van Franse liedjes.

On connaît la chanson (1997)
Het met zeven Césars bekroonde On connaît la chanson van regisseur Alain Resnais is een muzikale relatiekomedie op zijn Frans. Twee totaal verschillende zussen, Odile en Camille, worstelen met de dagelijkse dingen van het leven en in hun schaduw opereren vier mannen. Men loopt achter elkaar aan, men kwetst en bedriegt en verlangt naar elkaar. Natuurlijk gebeurt dat, het is het oude liedje: ‘on connaît la chanson’. Alle gevaar dat dat een saaie, clichématige liefdesfilm oplevert, maar het tegendeel is waar. 
(...)

Chansons. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk (2011)
Wie écht meer wil weten over het Franse chanson moet beslist het informatieve boek van de Belgische schrijver en conferencier Bart Van Loo lezen, de auteur van het veelgeprezen boek De Bourgondiërs uit 2019. “Van Loo vertelt een hoogst originele en vermakelijke geschiedenis van Frankrijk aan de hand van wereldberoemde én vergeten Franse liedjes”, zo staat er op de achterkant van het boek. Geïnspireerd door de vele honderden liedjes van Franse chansonniers wandelt Van Loo door de straten van Parijs, laat hij chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt hij de Franse geschiedenis swingend tot leven.

(...)

Lees het hele artikel op de website van Amsterdam Sinfonietta