Programmatoelichting Liza Ferschtman Concertgebouw

Programmatoelichting Liza Ferschtman Concertgebouw woensdag 27 juli 2022
Liza Ferschtman en Jennifer Stumm ontmoetten elkaar in de jaren negentig toen ze beiden in Philadelphia studeerden. Inmiddels hebben ze samen opgetreden over de hele wereld. Vanavond gaan ze een dialoog aan met het Orchestre National de Lille in een onderhoudend meesterwerk van Mozart.

Beroemdste verleider uit de operageschiedenis
Het Orchestre National de Lille opent het programma met de Ouverture uit ‘Don Giovanni’, een van de drie opera’s die Wolfgang Amadeus Mozart samen met de succesvolle auteur Lorenzo Da Ponte schreef. Da Ponte baseerde zich op het beroemde verhaal van de meedogenloze Spaanse vrouwenverleider, die aan het eind van het stuk in de hel verdwijnt. Mozarts muzikale vertolking van de aanstootgevende Don Giovanni is fenomenaal. Zowel het onheil- spellende lot als de vermakelijke avonturen zijn prachtig verklankt in deze ouverture uit misschien wel Mozarts meest indrukwek- kende opera.

Elegante en rijke dialoog
Mozart stond in Wenen vooral bekend als virtuoos pianist en componist. Maar voordat hij zich in 1781 in de Oostenrijks hoofdstad vestigde, was hij net als zijn vader als violist verbonden aan het hof in Salzburg. Mozart voerde het orkest aan en speelde ook regel- matig de solopartijen. Dat hij in plaats van viool wellicht liever altviool speelde, blijkt onder andere uit de meesterlijke altviool- partijen in zijn strijkkwartetten.

(...)

Lees hier de hele programmatoelichting