Interview met Quirine Viersen in Preludium

Interview met Quirine Viersen in Preludium woensdag 1 maart 2017

De kracht van Bach

Lange tijd wilde Quirine Viersen de Cellosuites van Bach alleen in kerken uitvoeren, vanwege de bijzondere atmosfeer en de akoestiek. Maar inmiddels creëert ze zelf de optimale sfeer om deze intrigerende werken uit te voeren. Of dat nu in een concertzaal of een kerk is, of op de school van haar kinderen.

Johann Sebastian Bach speelt een belangrijke rol in het leven van de Nederlandse celliste Quirine Viersen. Dat begon al toen ze als jong meisje naar de cassettebandjes luisterde die haar vader, cellist Yke Viersen, een keer had meegenomen na afloop van een tournee met het Concertgebouworkest. Quirine herinnert het zich nog als de dag van gisteren: ‘Het waren opnames van de Cellosuites van Bach, uitgevoerd door Yo-Yo Ma. Ik was destijds gek op deze cellist, maar zijn Bach-opnames kende ik nog niet.

Mijn eerste les bij Yo-Yo Ma heeft een enorme stempel gedrukt op mijn ontwikkeling. Ik speelde de Zesde suite tijdens een masterclass in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Ik nam veel vrijheden en speelde alles in een zeer hoog tempo omdat ik dacht dat ik dan het meeste succes zou hebben. Yo-Yo Ma was inderdaad wel onder de indruk van wat ik technisch allemaal kon, maar hij heeft me toen meteen het belang van het metrum geleerd. Je kunt best wat ritmische vrijheden nemen in de muziek van Bach, als het metrum maar door blijft gaan.’

(.....)

Lees het hele artikel op de website van Preludium