Interview met Lucie Horsch voor Klassieke Zaken

Interview met Lucie Horsch voor Klassieke Zaken dinsdag 1 november 2016

Overtuigend debuut bij Decca Classics

Lucie Horsch is de eerste blokfluitiste ooit met een contract bij Decca Classical. Onlangs verscheen haar debuutalbum met contrastrijke muziek van Vivaldi. “Dat het opnemen van een cd zo’n intensief en leerzaam proces is had ik van te voren niet verwacht”, vertelt de zeventienjarige Lucie enthousiast. Het resultaat is veelbelovend.

Het moet een aangename verrassing zijn geweest voor iedereen die op 7 oktober toevallig langs de Amsterdamse grachten liep. Vanaf het water klonken betoverende klanken van Vivaldi en wie nieuwsgierig was en wilde weten waar deze meeslepende muziek vandaag kwam hoefde niet lang te zoeken. Lucie Horsch, herkenbaar aan een stralend rood baretje, maakte een muzikale boottocht langs de grachten. Begeleid door een strijkersensemble en vergezeld door een kleine fanclub voer ze over het water en speelde ze virtuoze muziek van haar zojuist verschenen Vivaldi-cd. Lucie is blij met het resultaat en vertelt geanimeerd over de opnamedagen in juli.

“Het was de allereerste keer dat ik een cd heb opgenomen, dus ik wist eigenlijk niet zo goed wat me te wachten stond. Van te voren dacht ik: je moet alles gewoon één keer perfect spelen en dan heb je een goede opname. Maar inmiddels heb ik ervaren dat je minstens vijf goede takes moet hebben. Want soms ben je zelf wel tevreden, maar dan is de violist of de cellist niet gelukkig over een bepaalde frase. Vaak is het ook een kwestie van smaak, dan overleg je samen welk fragment het best is gelukt. Tijdens de opnames vroeg ik me wel eens af of de muziek nog wel overtuigend en energiek  klonk. Want als je hetzelfde fragment een paar keer achter elkaar moet spelen, dan bestaat het gevaar dat het soms een beetje inzakt. Terwijl het iedere keer juist een beetje beter moet zijn dan de vorige keer, want je wilt een paar dingen verbeteren of anders interpreteren.”

(...)

Lees hier het hele interview