Interview met Isabelle Faust in Preludium

Interview met Isabelle Faust in Preludium dinsdag 28 januari 2020
De Duitse stervioliste Isabelle Faust staat sinds haar debuut in 2001 regelmatig op het podium van de Grote en de Kleine Zaal. Ze kent de akoestische geheimen van de muziektempel als haar broekzak. Toch wordt het nooit routine, zoals we horen tijdens haar Spotlight-­serie van dit seizoen.

‘Dat het iedere keer weer een unieke ervaring is om in Het Concertgebouw te spelen heb ik onlangs weer ervaren’, vertelt Isabelle Faust een paar dagen na haar indrukwekkende uitvoering van het Octet van Schubert samen met musici uit het Freiburger Barockorchester.
‘Dat speciale gevoel begint al meteen bij binnenkomst, van de hartelijke ontvangst bij de artiesteningang tot het weerzien met de zaal. Als ik beneden in de artiestenfoyer rondloop waan ik me altijd in een ander tijdperk vanwege de aanblik van al die beroemde, legendarische musici die staan afgebeeld op de oude affiches. Dat spreekt tot de verbeelding.

Soms kost het wel eens moeite om motivatie te vinden voor een concert. Dan is de sfeer in de betreffende zaal ver te zoeken en moet je er zelf alles aan doen om er iets van te maken. In Het Concertgebouw is het tegenovergestelde het geval. De uitstraling is magisch en de akoestiek is in beide zalen fenomenaal, dat geeft extra inspiratie. Het is niet zo dat ik extra ­zenuwachtig ben voor mijn ­concerten in deze muziektempel, maar ik heb altijd een vlindertje in mijn buik.’

(...)

Lees het hele interview op de website van Preludium