Het Pärt Gevoel

Het Pärt Gevoel donderdag 1 juni 2023
De ogenschijnlijk eenvoudige muziek van Arvo Pärt weet een uitzonderlijk breed publiek te ontroeren. Dat heeft Amsterdam Sinfonietta vorige maand weer eens mogen ervaren tijdens de succesvolle tournee Spiegel im Spiegel. Maar wat is er nu precies zo bijzonder aan de muziek van deze Estse componist? In de documentaire Het Pärt Gevoel gaat de Nederlandse regisseur Paul Hegeman samen met een aantal professionele musici op zoek naar antwoorden op die ingewikkelde vraag.

(...)

Inkijkje in het universum van Arvo Pärt
Arvo Pärt wordt doorgaans beschouwd als een een soort kluizenaar, maar wie de componist aan het werk ziet ervaart juist het tegenovergestelde. De 87-jarige toondichter combineert een ongelooflijke gevoeligheid met humor en tomeloze energie. Hoewel Pärt tijdens sommige scènes in de documentaire behoorlijk serieus en streng overkomt, is hij op andere momenten juist zo blij als een kind met wat hij hoort. En dan verraadt hij met een ontwapenende lach dat hij heus niet zo streng is, maar dat hij vooral in opperste concentratie naar de interpretatie van zijn muziek luistert. Dat is onder meer te zien tijdens zijn intensieve samenwerking met het Cello Octet Amsterdam.

Amsterdam Sinfonietta en artistiek leider Candida Thompson spelen óók een rol in de documentaire. Paul Hegeman combineert een concertopname van Tabula Rasa in het Muziekgebouw Amsterdam met bevlogen uiteenzettingen van Thompson over hoe zij Pärts muziek ervaart. ‘Hoewel de noten en ritmes eigenlijk vrij simpel zijn, is het tóch lastig om te spelen, bijvoorbeeld om de juiste fraseringen te vinden en om de aandacht van de luisteraar vast te houden’, aldus Thompson.

(...)

Lees het hele interview op de website van Amsterdam Sinfonietta