Fratres als filmmuziek

Fratres als filmmuziek vrijdag 25 september 2020
De muziek van de Estlandse componist Arvo Pärt vormt een wereld op zich. Zijn ogenschijnlijk eenvoudige composities hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrijwel iedere luisteraar. Geen wonder dat zijn muziek vaak wordt gebruikt in films. De lijst met titels is oneindig, dus we beperken ons deze keer tot één compositie met vier filmtips.

Arvo Pärts Fratres is een van de meest gespeelde hedendaagse composities. De versie voor viool en piano uit 1980 is waarschijnlijk het populairst, herkenbaar aan de brede arpeggio’s voor viool solo waar het stuk mee begint: akkoorden waarvan de noten uitwaaierend ná elkaar klinken in plaats van tegelijkertijd. Maar er bestaan nog veel meer arrangementen, zowel door Pärt zelf geschreven, als door hem geautoriseerd. Volgens Pärt ligt de essentie van de compositie namelijk in de noten, niet in de instrumenten: ‘Muziek moet op zichzelf kunnen staan… twee, drie noten… daarin moet de essentie liggen, onafhankelijk van de instrumenten.’ Zo bestaan er ook versies voor strijkers en voor blazers zonder piano, al dan niet met slagwerk toegevoegd.

Al deze verschillende versies van Fratres zijn enorm populair, worden vaak uitgevoerd in concertzalen over de hele wereld en keren regelmatig terug in films. De meditatieve, bijna betoverende klanken worden op verschillende manieren gebruikt door regisseurs, bijvoorbeeld ter illustratie van spectaculaire natuurbeelden of juist ter illustratie van bepaalde mysterieuze stemmingen van de personages. Ter inspiratie geven we vier tips: twee films die zijn bekroond met een Zilveren Beer, een vroege film van de bekende Duitse regisseur Tom Tykwer en tot slot een documentaire over de uitvinders van de smartphone.

(...)

Lees het hele artikel op de website van Amsterdam Sinfonietta